Kortnytt

Storstilt åpning av ytringsfrihets-utstilling

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag, tirsdag 21. oktober klokken 17.30 åpner dørene til ustillingen «Ordet er fritt?» for publikum ved Universitetsmuséet i Bergen, avdeling for Naturhistorie.

Møtet strømmes, og kan følges her.

UiB

Utstillingen blir stående ut januar.

Utstillingen har blitt formet av Studentersamfunnet i Bergens lange tradisjon for å være en utfordrer i det offentlige ordskiftet, skriver studentersamfunnet i en pressemelding.

Har stått på gjennom koronaperioden

Med digitale møter på sene ettermiddager har ansatte ved Universitetsmuséet i Bergen og mange frivillige vært med å sette sammen en utstilling om studenters påvirkningskraft på det offentlige ordskiftet. Åpningen vil være første gang alle som har jobbet med utstillingen siden mars, vil møtes fysisk.

Med utstillingen ønsker man å gi en hyllest til alle de frivillige studentene i Bergen som siden 1934 år har vært med på å påvirke samfunnet, og løfte debatten om hvor ytringsfrihetens grenser går.

— Studentene må alltid stå opp for det frie ord, for en samtale om grunnleggende trekk i utviklingen, en kritikk av makten, et ønske om en myndiggjort befolkning som tar del og preger den offentlige samtalen om viktige ting, og et forsøkt på å forstå verden omkring seg og videreformidle hva man har forstått. Det er ikke tilfeldig at studentene ofte er de som protesterer mot makten og undertrykkelsen. Det er ubekvemt for makthaverne, men alltid et håpets tegn, sier Henrik Von Achen, direktør for Universitetsmuséet i Bergen.

Rektor ved Universitetet, Dag Rune Olsen er enig.

— Retten til fri ytring er et viktig prinsipp for universitetet, og studentene våre viser virkelig hvorfor denne retten er så viktig. Blant annet gjennom Studentersamfunnets årelange tradisjon som viktig debatt- og diskusjonsarena, sier han.

Mennesker er den viktigste ressursen

I arbeidet med utstillingen har det blitt gjort mye gravearbeid i hele landets arkiver, mange meter med tekst har blitt produsert, facebookbilder har blitt hentet frem og en dokumentarfilm om ytringsfrihetens grenser har blitt produsert og satt sammen.

— Utstillingen i seg selv formidler den lange tradisjonen for at studenter former samfunnet. Men prosessen med oppsetningen av den, er et ruvende bevis på at det er mennesker, og ikke økonomiske midler, som er den fremste ressursen, sier Ingvild Heggertveit Hagesæter, leder for Studentersamfunnet i Bergen.

Program for åpningen den 20. oktober:

Taler ved:

• Henrik Von Achen, direktør ved Universitetsmuséet

• Ingvild Heggertveit Hagesæter, leder av Studentersamfunnet

• Oda Bjerkan, ceremonimester i Studentersamfunnet og prosjektleder for Ordet er fritt?

• Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen

Rektor vil stå for den høytidelige åpningen tirsdag den 20. oktober. Det vil bli avholdt en panelsamtale med utstilligskomitéen, ledet av kurator Åshild Thorsen. Deretter vil minidokumentaren Ordet er fritt? vises.

(Amanda Schei / Khrono)

Powered by Labrador CMS